Dagens ord: Monolatri

Jag sÃ¥g ett intressant ord när jag sökte efter information om Timur Lenk (”Timur the Lame”). När jag slog upp Mongoler i mitt lexikon föll ögonen pÃ¥ ordet ”Monolatri”. Monolatri är dyrkan av en gud samtidigt som man inte förnekar att det finns andra gudar. En vanlig tolkning av Moseböckerna är att den äldsta judendomen var monolatrisk. Denna uppfattning stöds även av arkeologiska utgrävningar som tycks visa att judendomen existerade sida vid sida med andra religioner, ofta i samma stad.

Jag vill väl inte säga så mycket med det. Tyckte bara att ordet var intressant.

4 Responses to “Dagens ord: Monolatri”

  1. Fredrik Dernebo Skriver:

    Själv tycker jag att ”Deism” är ett intressant ord. Hittade det pÃ¥ wikipedia (http://sv.wikipedia.org/wiki/Deism) när jag sökte efter olika ismer… Innebär i stort sett att man tror att det finns en gud som har skapat världen, men sen skiter i den. 😉 Tycker jag är en komisk ism… 😉

  2. Fredrik Bendz Skriver:

    Fast deism är ett ord som de flesta borde ha stött på. Det finns så många berömda personer som var deister: Thomas Jefferson, Bennjamin Franklin, Voltaire, Rousseau (tror jag) etc.

  3. Fredström Skriver:

    Men deism är ändå ett intressant begrepp. Kan det vara ett uttryck för en protoateism (förstadium till) under en tid då det inte var socialt/kulturellt/politiskt acceptabelt att helt förneka en gudomlighet?

  4. Fredrik Bendz Skriver:

    Möjligt fast jag lutar mer åt att ateismen fortfarande var otänkbar för flertalet. Tänk på att kristendomen genomsyrade samhället mycket mer då än nu.

Svara på inlägg

Du måste vara inloggad för att posta en kommentar.