Att tro på att tro på gud

Mitt mål är att skriva i ateistbloggen varje dag men på senare tiden har jag haft svårt att motivera mig. Det tar en del energi att försöka tänka ut något vettigt att skriva dagligen. Speciellt med tanke på att Ateistbloggen inte verkar nå ut till så många läsare. Jag ska försöka bättra mig i fortsättningen.

Jag såg ett intressant föredrag av Daniel Dennet, årets mottagare av The Richard Dawkins Award. Föredraget handlar om ”Varför det är bra att tro på gud”. Dennett menar att det inte finns några förnuftiga skäl att tro på gud. Till och med teisterna själva håller med om det. Däremot menar de att det finns förnuftiga skäl att tro på att tro på gud. ”They don’t believe in God. They believe in believing in God.”

Jag har själv stött på många som inte själva tror på gudar men som menar att det är bra. Föreställningarna är många: Troende är lyckligare och mer moraliska än icke-troende. Om det inte finns någon gud förlorar man intenting på att tro men om det inte finns någon gud och man inte tror så förlorar man på det (Pascals trossats). Religionen är nödvändig för ett fungerande samhälle, osv. Allt detta är såklart missförstånd. Jag skulle snarare vilja hävda att ett Humanistiskt samhälle är bättre än ett samhälle som styrs av någon av de religioner som finns idag.

När man ser på den del av samhällsdebatten som Humanisterna för tycks det mig vara tydligt att skiljelinjen ligger inte mellan dem som tror på gud och dem som inte gör det. Snarare går den mellan de som tror på att tro på gud och de som inte gör det. Humanisterna får sin främsta kritik på grund av att de ifrågasätter gudstron, inte för att de ifrågasätter gudarnas existens.

En fundering också om skillnaden mellan agnostiker och ateister. Jag tror att de icke-troende som kallar sig agnostiker i regel inte ifrågasätter att tro på gudar, medan de icke-troende som kallar sig ateister i regel gör det. Skillnaden här ligger alltså inte så mycket i förhållningssättet till premissen ”Det finns gudar” utan snarare till ”Det är bra att tro på gudar”.

5 Responses to “Att tro på att tro på gud”

 1. Fredrik Dernebo Skriver:

  Har du nån statistik på hur många som besöker sidan samt hur många som prenumererar på RSS-feeden? Jag är iaf en som gärna läser allt via RSS och jag antar att det borde vara ett antal fler också som är intresserade av ämnet…

 2. Erik Skriver:

  Exakt, jag prenumererar också med RSS..

 3. Fredrik Bendz Skriver:

  OK då är ni tre i alla fall. 🙂

  Själv har jag inte riktigt lärt mig att använda RSS. När jag lade till det som Live bookmark i Firefox betedde det sig inte riktigt som jag hade förväntat mig. Kör ni med separata RSS-läsare?

 4. Biggles Skriver:

  Här är en till! 🙂

  Jag har en extension till Firefox som heter Feed Sidebar. Den är inte så avancerad, men förbättrar RSS läsning i Firefox så pass att man inte behöver att separat program! Ett tips är att öka ”remember visited pages” i FireFox settings till mer än standard (typ 90 dagar) för att få den att fungera lite bättre.

  Jag har fortfarande inte sett dig på Intressant.se. Det borde kunna öka exponeringen en del!

 5. Fredrik Bendz Skriver:

  Kan det vara så att Intressant.se hämtar sina blog-svar från Bloggnytt? I så fall genereras ett felmeddelande pga ”wrong content-type”, vilket verkar besynnerligt då jag kör WordPress:

  http://rssping.ricercar.se/blogs/1298

Svara på inlägg

Du måste vara inloggad för att posta en kommentar.