Göran Rosenberg i DN

Ytterligare ett stilla kväkande från den religiösa gölen levererar Göran Rosenberg i DN den 28 augusti. Efter detta inlägg, Fälldin & Co och Bo Strömstedts jeremiader tidigare i sommar, börjar jag att på allvar misstänka, att DN har en uttalad strategi att dra fram mörkmännen ur skuggdunklet för att låta dem schavottera i offentligheten med sina djupsinnigheter.

Inte snällt, men förhoppningsvis effektivt, när inte ens en så bildad karl som Rosenberg klarad att skilja religionernas hela komplex av levnadsregler, dogmer och heliga skrifter, från ateismens enkla hypotes att gudar inte existerar.

5 Responses to “Göran Rosenberg i DN”

 1. lycantrop Skriver:

  Länk: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=578&a=685652

 2. MegaErnst Skriver:

  Är lite stressad då jag ska till jobbet snart så jag hittar ingen mailadress! Men jag har en länk jag vill tipsa om: http://mrarboc.wordpress.com/2007/08/29/ateist-javisst/

  SÃ¥ tragiskt att det blir humor av det hela!

 3. Mattias Skriver:

  Hejsan!

  Jag tror din misstanke att DN tillåter alla uppfattningar (nästan i alla fall) att komma till tals är befogad, men detta i sig försvarar inte din kärlekslösa retorik (”kväkande från … gölen”), (”mörk[er]männen från skuggdunklet”) &c. Var glad i stället – din världsuppfattning har, som det förefaller, mycket mer gemensamt med Rosenbergs än med t.ex. min.

  Uppfattningen att den egna livsåskådningen på enkelt sätt beskriver hur människor bör leva delas av många svärmiskt antiintellektuella av alla åskådningar medan trosartikeln att den dessutom förklarar hur världen fungerar förefaller i vår tid vara unik för den sekulära humanismen. Den är spännande och det ska bli intressant att se hur samhället utvecklas nu när denna lära fått sådant folkligt stöd. Lycka till och tack för ett intressant svar – har du e-postat det till Rosenberg? Han är troligen en upptagen man men jag tror han skulle uppskatta dina synpunkter.

  Pax tecum

 4. Fredrik Bendz Skriver:

  Jag tycker att det är lite magstarkt att kalla Rosenberg för ”mörkerman”. Förvisso är han en naiv religionskramare men som Mattias skriver har han nog mer gemensamt med din och min världsbild än med en religiös världsbild. Jag ser det snarare som att Rosenberg tillhör sekularismens självkritiker.

 5. Ateistbloggen Skriver:

  Okunnigt av Göran Rosenberg…

  Göran Rosenberg skriver i en okunnig ledare i DN att ateismen är en religion och han vill även fÃ¥ det till att nazism och kommunism är ateistiska ideologier, för att inte säga religioner. Stalin, Marx, Bakunin m.fl kommunistiska tänkare var fö…

Svara på inlägg

Du måste vara inloggad för att posta en kommentar.