Religionsneutrala helgdagar på Apoteket AB

Förra året tecknade Apoteket AB avtal med fackförbunden om religionsneutrala helgdagar. Gävlebladet rapporterar att få utnyttjar möjligheten, men att många tycker att det är bra att den finns. Apoteket AB får lättare att hitta bemanning under helgerna och icke-kristna kan förlägga ledigheten när de vill – en win-win situation alltså.

I år förhandlar SIF och Almega om att införa möjligheten att byta ut kristna helgdagar mot annan ledighet.

9 Responses to “Religionsneutrala helgdagar på Apoteket AB”

 1. Nineve Skriver:

  Helg är inte icke religiöst för att man flyttar på den….

 2. Fredrik Bendz Skriver:

  Om du läser noggrannt ser du att jag skriver religionsneutrala, inte icke-religiösa, men om jag firar första maj, Valborgsmässoafton, vårdagjämningen, höstdagjämningen, midvintersolståndet och midsommar så är det inget religiöst i det.

  Dessutom kallar ju du dig inte för religiös. Hur går det ihop med dina kristna helgdagar om man inte kan fira något utan att det är religiöst? Eller du firar kanske inte kristna helgdagar?

 3. Strappado Skriver:

  Ikke så dumt, men for en ateist er det jo like greit å tjene bra på helligdager! 🙂

 4. irian Skriver:

  Då finns det väl heller ingen anledning till extra betalning för arbete på röda dagar?

  I sann demokratisk icke-konfessionell anda borde vi alla få definiera vilka dagar vi kan tänka oss att jobba och vilka vi vill vara lediga. Måste man då jobba på en ”hellre ledig dag” kanske extra ersättning borde utgå.

  Eller ska jag som icke-jude kräva högre lön under Lövhyddohögtiden, som icke-muslim få mer betalt under Eid-Al-Fitr precis som jag som icke-kristen får mer i lönekuvertet för att jobba under julen?

 5. Nihonshu Skriver:

  Irian framför grunden till en viktig poäng – den som mer än nån annan gör att jag ifrågasätter individuella helgdagar funktionellt. Om man har individuella helgdagar uppstår en viktig fråga kring hur lönesättningen på helgdagar skall funka. Som det är idag får alla de som jobbar en helgdag extra ersättning som ”tröst” för att de tvingas jobba då.

  Problemet och paradoxen är: Om jag skapar mina egna helgdagar – utan intresse av att vara ledig just då ka jag ju ta ledigt då och tjäna extra pengar – förlust för företaget i ”onödan” då som det är idag jobbar många under helgdagarna utan bortfall från produktionen. Och om man avskaffar extra ersättning – varför skulle då nån VILJA jobba vissa dagar.

  Betänk att en överväldigande majoritet av svenska befolkningen kommer behålla de dagar de har idag – jul – nyår – midsommar. Om då ingen vill jobba dessa dagar frivilligt – så måste man ju som idag tvinga dit folk på jobbet, med moroten att de får extra betalt. Ta väck den moroten och konflikterna kommer hagla på företagen – ”varför ska JAG behöva jobba jul och inte få något ut för det”

  Den här paradoxen kring ersättningsnivåerna verkar ni förespråkare inte alls ta hänsyn till. Avskaffa extra ersättningar och tvånget att jobba ”heliga helger” för vissa kommer bli konflikter.

  Och för det tredje och sista – hur gör ett företag om ALLA vill ha sin helgdag på julafton? Skall man behöva tvinga stänga då? Eller ska man vägra vissa ledighet? Vilka då isåfall och varför skulle de gå med på det om det inte finns en morot?

 6. Nihonshu Skriver:

  Själva poängen med extra ersättningsnivåer är ju för att få folk att jobba dagar som de intevill jobba egentligen. Att det finns folk som skiter i jul, nyår och midsommar är såklart sant – men anledningen att de flesta väljer att jobba då istället för att vara ledig är de extra pengarna.

 7. Fredrik Bendz Skriver:

  Poängen med att få folk att jobba helg är att hålla produktionen igång. Speciellt Apoteket AB gynnas av att fler väljer att jobba på helgerna eftersom de då slipper förkorta öppettiderna på helgen. Många passar ju på att köpa läkemedel just då och därför är det opraktiskt att ha kortare öppettider på helgerna.

  Om problemet är extraersättningen för den som jobbar på helgdagar föreslår jag att man helt enkelt slopar den och istället höjer lönerna generellt med motsvarande summa pengar.

 8. Fredrik Bendz Skriver:

  Angående extraersättningen de dagar då ingen vill jobba är det väl bara att behålla den just de dagarna. Om många vill vara lediga då kan man motivera extralönen med att det är en belöning till den som väljer att jobba då andra vill vara lediga.

  Som sagt, att slippa stänga produktionen över t.ex jul innebär ökad lönsamhet för företaget. Win-win.

  Just Apoteket AB kanske inte tjänar pengar på att hålla öppet på helgerna eftersom Sverige har apoteksmonopol, men kunderna gynnas eftersom tillgängligheten ökar.

 9. Alf Skriver:

  Hejsan,

  Problemet med extraersättningen för arbete vid helgdag gäller en mindre del av arbetatagarkollektivet. Flertalet arbetstagare har arbetan där de inte behöver arbeta på helgdagar m.m. och allt fler får kollektivavtal där arbststiden blir mer och mer oreglerad.

  För de som nu får något bättre betalt genom att arbeta på sk helgdagar löses problemet precis som Fredrik skriver, enklast genom att höja grundlönen eller genom att öka antalet semesterdagar. Som är bekant får alla bättre betalt vid semester än vanligt arbete.

  Detta med ersättningen är egentligen inget problem. Problemet är de människor som inte förmår ta in det faktum att det vore bättre med 10 extra semesterdagar, som relativt fritt kan förfogas över, än att tvingas vara ledig på samma tider och dagar som alla andra. Oavett religiös hemvist, tillhörighet eller övertygelse.

Svara på inlägg

Du måste vara inloggad för att posta en kommentar.