Intellektuella ateister på frammarsh

Den norska kristna tidningen Magazinet har en intressant artikel om ”ateismens frammarsch”. Med hänvisning till religionssociologen vid Köpenhamns universitet, Peter Lüchaus, kommande bok Gudløs menar man att det främst är ateisternas profil som gett dem genomslag i debatten. Statistiken visar ocksÃ¥ att ateister är mer välutbildade och politiskt engagerade än genomsnittet.

Religionssociologen Morten Warmid, också vid Köpenhamns universitet, påpekar att när något omtalas mer så följer också ett stigande intresse. Eftersom religionen fyller en allt större del av debatten så framträder som en naturlig följd fler ateister vilket leder till ett ökat intresse för ateismen. Warmid menar också att debatten blivit mer polariserad de senaste åren.

4 Responses to “Intellektuella ateister pÃ¥ frammarsh”

 1. Niclas Berggren Skriver:

  Jag gillar Lüchaus formulering, att ateister inte är normala.

 2. Strappado Skriver:

  Ikke verst til å være et Kristent blad, men det ser ut til å være en sak de har hentet i sin helhet fra Kristeligt Dagblad, som jo er ganske bra.

  Apropos: Magazinet skal nå bli slått sammen med den norske kristne avisen Dagen. Den tidligere redaktøren av Dagen, Finn Jarle Sæle, ble sparket for noen år siden, og driver i dag en ganske rabiate avisa Norge i Dag.
  Les spesielt avsnittet: ”Et lite mindretall vil avskaffe kristendommen”
  http://www.idag.no/ledere-oppslag.php3?ID=13906

 3. HC Cars Skriver:

  Ateist och ateism har för flertalet människor en negativ klang. Humanist och humanism är bättre begrepp som vittnar om mer positiva värderingar. Dessutom är det en rätt meningslös sak att tvista om guds existens för om detta kan vi ingenting veta. Däremot känner vi till en hel del om världens religioner och deras företrädare. De avarter, den intolerans, den förföljelse och det förtryck (politiskt och psykologiskt) som dessa lett till maste bekämpas. Det är inte nödvändigt att förneka Gud, men den organiserade religiositeten bör vi se upp med. Detta är en huvudtanke i min bok Tro Vett Vanvett som man kan läsa mer om pa http://trovettvanvett.blogspot.com.

 4. Fredrik Bendz Skriver:

  Du kan inte veta att vi om guds existens ingenting kan veta.

  Om ordet ateism har en negativ klang är det dags att ändra på det! Inte fly in i garderoben, utan slå upp dörrarna och säga: Ateism! Om ordet ateist har dålig klang så beror det på att vi har låtit teisterna segra och sätta agendan. Låt oss sätta agendan istället!

Svara på inlägg

Du måste vara inloggad för att posta en kommentar.