PRESSMEDDELANDE: Stefan Jansson talar ut om kränkningar och hotellbiblar

Stefan Jansson har utpekats som kränkt efter ett brev till Scandic där han ifrågasatte att det fanns en bibel på hotellrummet. I en intervju med Ateism.se dementerar han ryktet att han skulle ha blivit kränkt. Uppgiften härrör från en slarvigt antecknande journalist, menar Stefan Jansson.

Stefan Jansson dementerar även att det rör sig om en kampanj från Humanisterna. Det är han som privatperson som har skrivit ett e-postmeddelande: ”Om någon vill kalla det för kampanj så vill jag kalla det för en väldigt momentan kampanj,” säger han till Ateism.se.

Att han skulle ha uttalat sig å muslimers vägnar förnekas också: ”Jag har inte nämnt ett ord om muslimer. Inte heller har jag skrivit detta.” Stefan Jansson säger att han har påpekat felet för journalisten som påstått det ”men han har valt att stå fast vid sin version av vad som sagts och skrivits.”

Stefan Jansson anser att kärnan i frågan är om ett hotellrum ska vara värdeneutralt eller inte. ”Varför finns det en självklarhet i att hotell ska tillhandahålla en viss bok? Varför finns inte en bibel i varje stolsrygg när man åker tåg? En religiös bok är alltid politisk. Ett bestämt budskap förmedlas. Vem är avsändare? Vem är mottagare? Jag som boende på hotell vill ha en så neutral miljö som möjligt.” Han tillägger att en bok om ateismen vore lika fel.

Om han hade vetat att hans brev skulle väcka så starka reaktioner hade han utan tvekan skickat det i alla fall. Att det genomgående temat skulle vara att han blivit ”kränkt” kunde han inte veta eftersom han inte själv sagt det. ”Så här är det i en värld med människor som vill förstå och människor som vill missförstå. Detta har jag hela tiden varit fullt medveten om och mig får de fortsätta håna hur mycket de vill för min erfarenhet säger mig att vi inte kommer att förstå varandra om inte både de och jag vill förstå. Och de enda som förlorar på det osakliga och förtalandet är de som gör det.”

Att han skrev sitt brev förklarar han med att han är en allmänt ifrågasättande person och att bibeln inte passade in i rummet: ”Alltid när jag kommer till ett nytt eller gammalt ställe så bekantar jag mig med miljön och upptäcker och registrerar vad som finns och inte finns. På hotellen fanns det strykbräda, badkar, utsikt, informationspärm, säng och nya testamentet. Självklart var det Gideoniternas bok som inte riktigt passade in.”

Kontaktinformation:

Fredrik Bendz, redaktör ateism.se, tel. 0739-121666

2 Responses to “PRESSMEDDELANDE: Stefan Jansson talar ut om kränkningar och hotellbiblar”

  1. argumentum ad ignorantiam :: Sanningen bakom hotelldebaclet :: May :: 2007 Skriver:

    […] Läs mer här på ateistbloggen. […]

  2. Scandic ger sig « .Kaliber Skriver:

    […] Stefan Jansson är också medlem i förbundet Humanisterna. De blev intresserade av Stefans personliga initiativ vilket ledde till en radiointervju i P1 i början av april. Och härmed tog hela saken skruv. En journalist på Sydsvenska Dagbladet, Daniel Rydén, hävdade att Stefan sagt sig vara “kränkt” av att det låg en bibel på rummet, något som Stefan Jansson dementerat och som inte heller sades av någon annan i radiosändningen. […]

Svara på inlägg

Du måste vara inloggad för att posta en kommentar.