Bibeln oviktig för åtta av tio svenskar

Sveriges kristna råd har i ett pressmeddelande gått ut med att 20% av svenskarna anser att bibeln har stor eller ganska stor betydelse för dem. 10% läser bibeln regelbundet (någon gång i månaden).

Man kan vända på det också: 90% av svenskarna läser bibeln sällan eller aldrig, och den saknar betydelse för 80%. Minst betydelse har bibeln för unga. Varannan person i åldern 15-29 år i undersökningen har aldrig läst bibeln över huvud taget!

Hur var det nu med påståendet att Sverige är ett kristet land och att vi är kristna?

7 Responses to “Bibeln oviktig för åtta av tio svenskar”

  1. Hämnar'n Skriver:

    Kolla rubriken och första meningen i andra stycket. ”Oviktig för åtta svenskar av tio” samt ”90% av svenskarna läser inte ens någon gång i månaden i Bibeln” borde det väl vara?

  2. Fredrik Bendz Skriver:

    Rubriken var fel så den har jag ändrat, men första meningen i andra stycket är inte fel. Frågan var uppenbarligen ”Hur ofta läser du bibeln” och svarsalternativen var väl antagligen ”dagligen”, ”en gång i veckan”, ”en gång i månaden”, osv och 10% svarade ”en gång i månaden” eller oftare. Det medför att 90% läser bibeln mer sällan än en gång i månaden och alltså att det är korrekt att 90% inte läser den mer än någon gång i månaden. Om du fortfarande anser att meningen är fel får du nog förtydliga.

  3. Hämnar'n Skriver:

    ”Mer sällan än någon (eller en) gång i månaden” uppfattar jag inte som samma sak som ”inte mer än någon gång i månaden”. Den förra meningen verkar säga ”läser bok

  4. Hämnar'n Skriver:

    forts.: ”läser bok

  5. Hämnar'n Skriver:

    forts.: ”läser bok mindre än X gång/månad” och den senare ”läser bok mindre än eller lika X gång/månad”.

    Nu snurrar det lite 🙂

    (Tror jag använde något kommando som högg av texten i de förra inläggen. Sorry.)

  6. Mats Skriver:

    Hämnarn har rätt, meningen är fel. 10% läser bibeln någon gång per månad, eller mer. T ex varje dag. Det betyder att 90% läser bibeln mindre än någon gång per månad. T ex aldrig. ”Inte mer” har inte samma grammatiska betydelse som ”mindre än”.

    Men jag förstår poängen ändå. De flesta ser bibeln som en sagobok, och väljer bättre sagor åt sig själva och sina barn. Det är bra. Och bra att någon påpekar att det faktiskt är så för 80-90%. Inte att 10-20% bryr sig om en sagobok, som vore den real life.

  7. Fredrik Bendz Skriver:

    OK, OK, här på Ateistbloggen lyssnar vi på våra läsare 😉 så jag har ändrat meningen till ”90% av svenskarna läser bibeln sällan eller aldrig…”. Bra så? 🙂

Svara på inlägg

Du måste vara inloggad för att posta en kommentar.