”Ge Humanisterna statsbidrag”

Humanisternas ordförande Christer Sturmark och Jan Rosén, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, argumenterar i Kyrkans tidning för att Humanisterna ska få statsbidrag.

Jag hinner inte redogöra för mina skäl, men jag anser två saker om detta:

  1. Humanismen är ingen religion. Därför ska inte Humanisterna ha bidrag som trossamfund.
  2. Det är ovärdigt vårt samhälle att en idéell förening kan få öronmärkta bidrag bara för att den tror på något övernaturligt samtidigt som motsvarande sekulära organisationer står utanför.

Därför anser jag att lagen måste skrivas om så att inte sekulära livssynsorganisationer diskrimineras. Antingen bör bidragen vara öppna även för icke-religiösa organisationer eller också bör anslagen till trossamfund helt och hållet avskaffas. Jag lutar nog mest åt den senare varianten. Ersätt istället bidragen till trossamfund med konkreta anslag till den samhällsnyttiga verksamhet de bedriver, exempelvis vigslar, begravningar och härbärgen för hemlösa. Då kan även sekulära organisationer söka dessa bidrag på samma villkor som religiösa.

3 Responses to “”Ge Humanisterna statsbidrag””

  1. Nihonshu Skriver:

    Suck… ingen kyrka eller trossamfund borde fÃ¥ skattepengar – inte heller humanisternas. Folks religioner borde aldrig finansieras av skattepengar.

  2. Nihonshu Skriver:

    Sektismen bara tilltar hos er inom svenska humanisterna med detta krav. Ni motverkar på alla sätt en positiv sekulär utveckling av samhället genom att bete er så här.

  3. Fredrik Bendz Skriver:

    Ibland förvÃ¥nas jag över dig, Nihonshu. Jag skrev ju ”1. Humanismen är ingen religion. Därför ska inte Humanisterna ha bidrag som trossamfund. ” Hur fÃ¥r du det till sekterism? När du skriver ”er inom svenska humanisterna” sÃ¥ antar jag att du menar att jag är medansvarig trots att jag argumenterar för motsatsen mot vad Sturmark gör.

Svara på inlägg

Du måste vara inloggad för att posta en kommentar.