Svenska biståndspengar fänglsar abortläkare i Nicaragua

Den 27 oktober läste jag i tidningen att Nicaragua infört ett totalförbud mot abort. Enligt tidningen blir inte ens våldtäkt, incest eller om moderns liv är i fara några förmildrande omständigheter. Förlossningen ska ske till varje pris. Den som utför en abort (vare sig man är läkare eller patient) riskerar åtta års fängelse! Sandinisterna hade tidigare motsatt sig ett sådant förbud, men förbudet har starkt stöd bland reaktionära religiösa krafter i samhället, såsom Vatikanen och flera frikyrkor, så nu när valet står inför dörren har man ändrat på sig. Lisa Hanson vid biståndsorganisationen Svalorna säger till TT att Noriega ”plötsligt” blivit religiös för några år sedan och därefter fått med sig några av kyrkans män.

Så kan det gå när religionen lägger sig i politiken. Hur många kvinnor som den här lagen dödar lär det inte gå att få svart på vitt på, men man undrar hur en persons religiösa övertygelse kan tillåtas sätta sig över en annan persons frihet!? Med vilken rätt styr Vatikanen över en fattig nicaruaguansk kvinnas liv?

Några dagar senare läste jag att SIDA ska förnya sitt samarbete med Chiles polis. Det är ett samarbete som enligt uppgift hade lett till att polisen lyckats fånga många förbrytare. Sannolikt kommer detta samarbete i framtiden att leda till att fattiga kvinnor som utsatts för våldtäkt och incest grips och fängslas när de försöker göra abort – rika kvinnor kan göra abort utomlands. Sverige borde protestera högljutt mot abortförbudet. Allt bistånd som kan medverka till att abortförbudet bibehålls borde dras in omedelbart och endast återupptas på villkor att lagen hävs!

Länk: Parlamentet röstade ja till abortförbud

One Response to “Svenska biståndspengar fänglsar abortläkare i Nicaragua”

  1. Magnus Skriver:

    Vad är det som händer i världen egentligen? Det känns som om religiöst vansinne sprider sig som ett virus i världen och får allt större inflytande. De religiösa verkar precis lika tokiga i dag som under medeltiden, trots att de i dag borde veta bättre. Det är för mig en gåta.

    Tack förresten för ditt erbjudande att få delta som gästbloggare på ateistbloggen.

Svara på inlägg

Du måste vara inloggad för att posta en kommentar.