Existens om Aborter

Av en slump såg jag att Existens har börjat med en ny omgång. Tyvärr verkar detta utmärkta samhällsprogram ha förpassats till SVT24. Jag hoppas att jag har fel eller att SVT tar sitt förnuft till fånga och visar Existens på SVT1 eller SVT2 också.

Första avsnittet för säsongen handlade om aborter. Jag kom in i slutet av programmet och hann inte se så mycket, men jag reagerade på två saker i en intervju med en medarbetare på DN. För det första påpekade hon att frågan inte handlar om aborter ska utföras eller inte. Dessa aborter kommer att utföras ändå. Frågan handlar om legala eller illegala aborter. Det är viktigt att ha i åtanke, både för motståndare och försvarare av aborträtten.

Det andra jag reagerade på var att det sades i intervjun att DN-medarbetaren var för aborter. Ingen kan väl vara för aborter? Att en kvinna tvingas utföra en abort är en tragedi som bör förebyggas. Det frågan handlar om är aborträtten. Att vara för rätten till abort är inte att vara för aborter. Man kan vara positiv till aborträtten utan att för den skull vara positiv till aborter som sådana.

Tyvärr har striden mest handlat om aborträtten, men jag tycker mig se fler och fler abortmotståndare som inte vill förbjuda aborter, utan istället förebygga dem och ge stöd till kvinnor som funderat på abort men väljer att behålla barnet. Det är bra! Det öppnar också dörren för att abortmotståndare och försvarare av aborträtten kan samarbeta för att förhindra aborter, vilket i slutändan gynnar kvinnorna. Ingen tjänar på att striden handlar om aborträtten när det finns viktigare saker att kämpa för, nämligen att ingen kvinna ska behöva genomgå en abort.

5 Responses to “Existens om Aborter”

 1. Emil Skriver:

  Jag har suttit med min flickvän i den båten och är man 17-18 år så har man inte valet att behålla sitt barn. Det är lätt för utomstående att påstå detta eller att man ska skydda sig etc. Men om skydden går sönder, eller som p-piller kanske inte fungerar? Ska man då få leva på ett vis som man absolut inte vill?

  Det är en kvinnas rätt och inte mannens eller kyrkans!

 2. Fredrik Bendz Skriver:

  Jag försvarar som sagt aborträtten. Den måste vi ha! Alternativet är inte abort eller inte, utan legala eller illegala aborter. Det är viktigt att ha i åtanke.

  För den skull tycker jag inte att det var bra att du och din flickvän hamnade i en situation där ni upplevde att ert enda(?) alternativ var att utföra en abort. Det hade så klart varit bättre om den situationen aldrig hade uppstått. Det jag försökte belysa med min artikel var att nuvarande abortmotståndare agerar på ett sätt som snarare leder till fler aborter än färre och att de måste tänka om. De bör försvara aborträtten och motarbeta aborter på annat sätt genom att förhindra att de situationerna uppstår. Aborträtten behövs som du säger som en utväg om man trots alla ansträngningar hamnar i den situationen.

 3. Fredrik Bendz Skriver:

  Sedan kan jag tycka att mannen visst bör ha rätt till en åsikt i frågan. Han kanske inte vill bli pappa bara för att mamman vill. Han kan ju inte gärna strunta i sitt eget barn när det väl kommer till världen. Dessutom tvingas han ju betala underhåll mot sin vilja. Kvinnan måste få sista ordet, men eftersom mannens liv också påverkas måste han få vara med och bestämma.

 4. Per Skriver:

  Tycker de var ett bra inlägg av dej, vettiga åsikter, tycker även programmet var bra. Har själv skrivit en blog om Abort, som du kan läsa på nattvarden.blogspot.com , du kommer nog inte hålla med om allt, men du kan ju ta en titt om du är intresserad.
  Må gott å Gud välsigne Dig.
  //Per

Svara på inlägg

Du måste vara inloggad för att posta en kommentar.