Ateism orsaken till att folk går postal?

En skjutglad person med psykiska problem har återigen ”gått postal” i en amerikansk skola, den här gången en högskola, och orsakat en tragedi. Mina tankar går naturligtvis till offren och deras anhöriga, men det var inte det jag tänkte skriva om.

När sådant här händer brukar den kristna högern gå ut och skylla på allt annat än det verkliga problemet. Senast det händer var det Marilyn Manson som fick skulden om jag inte missminner mig. Han förespråkar nämligen ett satanistiskt budskap (baserat på Anton Szandor Laveys filosofi så det handlar inte om djävulsdyrkan utan snarare libertarianism, men det var inte det jag skulle skriva om). Därför måste han vara ond, trots att han inte förespråkar våld, mycket ondare än t.ex bibelns Jehu som har gett upphov till uttrycket ”att dra fram som ett jehu”. Han for fram ganska rejält med sina folkmord, men det var inte heller det den här bloggen skulle handla om.

Nej det jag ville ha sagt var att kristna fundamentalister i USA garanterat kommer att skylla det här på ateismen. När muslimska fanatiker flög in i Twin Towers var de kristna fanatikerna inte sena att skylla på ateismen och sekulariseringen av det amerikanska samhället. Jag väntar med spänning på att Göran Skytte och Bitte Assarmo ska förklara för oss hur dådet hänger samman med att kristna förföljs i USA för att Gideoniterna förbjuds dela ut biblar i amerikanska skolor efter att ha stämts av ACLU. Självklart är det Sam Harris och Richard Dawkins religionskritiska böcker som är orsaken, inte det faktum att USA har liberala vapenlagar eller att 60 miljoner amerikaner står utanför välfärdsystemet. Ändå undrar jag, hur får de det att gå ihop när sådant här nästan bara inträffar i kristna USA men samma sak inte brukar hända i Sverige, världens mest sekulära land?

Jag tror inte att kristendomen är skulden, men förövaren var med största sannolikhet inte ateist, utan kristen. Detta inte sagt för att skylla på alla kristna, utan för att poängtera att ateismen knappast är orsaken. Det vore i och för sig en ödets ironi om förövaren den här gången var ateist. Trots allt finns det ju 10% sannolikhet att han var det. Då lär ni få se att debatten tar skruv och ateismen får skulden!

Kom ihåg att ni läste det här först – innan Pat Robertson och Jerry Falwell utsåg ateismen till syndabock!

6 Responses to “Ateism orsaken till att folk går postal?”

 1. Netzach Skriver:

  ”Ändå undrar jag, hur får de det att gå ihop när sådant här nästan bara inträffar i kristna USA men samma sak inte brukar hända i Sverige, världens mest sekulära land?”

  Inte bara det, vi har även fler vapen per invånare tack vare det höga antalet jägare i vår låga befolkningsmängd, så inte ens det fungerar egentligen som argument för att de skjuter på varandra så fort de får en chans.

  Självfallet är det säkraste i ett samhälle att man spänner fast alla medborgare i en madrasserad cell och matar dem intravenöst, vad gör man inte för att känna sig säker? 😉

 2. Fredrik Bendz Skriver:

  Hmmm… där försvann det argumentet. Då kan det ju inte vara första tillägget som är orsaken. Undrar om inte Michael Moore var inne på samma sak i Bowling for Columbine? I Kanada har man lika ”restriktiva” lagar som i USA men där är mordfrekvensen inte i närheten av den i USA. Jag börjar luta åt att det är kristendomen i alla fall… 😉 😀

  Förresten ser jag nu att Sverige inte alls är världens mest sekulariserade land på Ingelharts karta. Japan ligger faktiskt före på skalan religioösa kontra sekulära värden. Sverige är bara tvåa!

 3. Nihonshu Skriver:

  Killen ska ha varit sydkorean.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Korean_Christianity

 4. Fredrik Bendz Skriver:

  Sydkorean, då är det säkert utlänningarnas fel den här gången:

  http://onegoodmove.org/1gm/1gmarchive/2007/04/immigration_ger.html

 5. Ateistbloggen » Blog Archive » Scientologer utnyttjar tragedi till osmaklig propaganda! Skriver:

  […] I min artikel om den beklagliga tragedin i USA där en sydkoreansk gäststudent “gått postal” och skjutit ned studenter och lärare på sitt universitet funderade jag över när ateismen skulle få skulden för dådet – för det är inte frågan om om utan om när. […]

 6. Ateistbloggen » Blog Archive » Humanisterna och evolutionsteorin ges skulden Skriver:

  […] Förra gången en galning “gick postal”, den gången i USA, skrev jag att det var en tidsfråga innan ateismen skulle ges skulden. Jag fick rätt, men samtidigt inte. Det skulle dröja hela 7 månader och krävas ytterligare en galnings verk innan jag blev besannad. […]

Svara på inlägg

Du måste vara inloggad för att posta en kommentar.